Keskustelu

Takaisin aiheisiin

Aloittelijan kysymyksiä

 1. Täysi aloittelija 2020-07-17 20:20:06

  Hei! Saako Oulurasti-tapahtumissa vuokrattua emit-kilpailukorttia itselleen? Minkä hintaista vuokraus on? Ilmeisesti tuollainen emit-kortti maksaa useamman kymmenen euroa jos sellaisen haluaa hommata itselleen? Suosittelisitteko C- vai D-rataa, jos on käytännössä ensimmäistä kertaa tutustumassa suunnistukseen? Onko antaa suosituksia millainen kompassi kannattaa hankkia?
 2. Jonkinasteinen harrastelija 2020-07-17 21:37:18

  Moro!

  Hienoa, että joku on taas löytänyt lajin pariin.

  Kilpailutapahtumissa saa vuokrattua emitin, info-sivun alta: "Emit-kilpailukortin vuokra 2 € ja alle 18-vuotiailta maksuton." Tuon alle 18v maksuttomuuden pätemisestä ei takuita. Emitti näyttää maksavan sen noin 70-80€ riippuen versiosta, mutta jos yhtään aktiivisemmin alkaa harrastamaan onhan se näppärä olla oma.

  Hyvin pystyy aloittamaan C-radalla ihan vaikka peruskoulun suunnistuskokemuksen pohjalta. Uskon rajoten olevan ainaki paljon antoisampia, mitä D-radalla.

  Peukalokompassithan ne ovat suunnistajien suosiossa. Syytä en itse asiassa edes tiedä... Sen pysyy näppärästi peukalossa kiinni...?

  Onnea hyvästä lajivalinnasta!
 3. Viimevuotinen aloittelija 2020-07-17 21:49:22

  Tervetuloa suunnistuksen pariin! Itse aloitin suunnistamisen viime vuonna. Kävin yhden kerran D-radalla tutustumassa hiukan kartan lukemiseen ja haistelemassa meininkiä. Sen jälkeen siirryin C-radalle, aluksi kävellen ja tarkasti ympäristöön tutustuen, siitä sitten pikkuhiljaa aloin lisätä vauhtia. Mielestäni oli ihan hyvä tapa. C-radojen vaativuudessakin toki on vaihtelua, mutta uskon, että niistä hyvin selviät, kun alussa otat rauhassa.

  Aloitin suunnistuksen halvimmalla levykompassilla. Se riitti kävelyvauhdissa ihan hyvin, mutta juostessa neula heilui niin paljon, että koko kompassi oli turha. Toki monet ovat sitä mieltä, että varsinkin aloittelijan kannattaa suunnistaa mahdollisimman paljon ilman karttaa pelkällä kompassilla. Se kehittää parhaiten. Päätin kuitenkin satsata kunnon kompassiin, noin 50 eurolla saa jo hyvän. Itse tykkään peukalokompassista, kun se kätevästi kulkee itsestään mukana ja sen avulla on helppo pitää kartta oikein päin ja omaa sijaintia on myös helppo seurata ja siirtää. Käy vaikka paikallisessa Hulluna hiihtoon -liikkeessä, joka on erikoistunut myös suunnistukseen. Siellä osataan kyllä neuvoa, mikä olisi sinulle sopiva kompassi.

  Vieläköhän on suunnistuskouluja tälle kesälle? Sehän olisi toki hyvä tuki aloitukseen.
 4. Kartta vai kompassi? 2020-07-18 00:14:39

  Minä kyllä olisin enemmän sitä mieltä, että kannattaa aloittaa nimenomaan opettelemalla hyödyntämään karttaa mahdollisimman hyvin ja kompassia lähinnä kartan suuntaamisen tukena. Mutta viisaammat voivat tähän ottaa lisää kantaa..
 5. Korjaus aiempaan 2020-07-18 06:47:41

  Kirjoitin yllä vahingossa, että monien mielestä aloittelijoiden kannattaa suunnistaa paljon ilman karttaa pelkällä kompassilla. Tietysti juuri toisinpäin, ilman kompassia pelkällä kartalla!!! Kamala kirjoitusvirhe, eihän nyt ilman karttaa voi suunnistaa :) Tai ainakin hyvin vähällä kompassin käytöllä kannattaa mennä eli käyttäen sitä pelkkään kartan suuntaamiseen, kuten edellinen totesi. Sori sekoilu!
 6. In memoriam 2020-07-18 11:29:44

  Toki jos muistia haluaa virkistää, kerran alussa vilkaisee karttaa ja loppu ulkomuistista. ;)
 7. Muutaman vuoden rasteilla kulkenut 2020-07-18 17:53:16

  Itse en kyllä peruskoulupohjalta olisi osannut suunnistaa edes d-rataa, sen verran oli karttamerkit unohtunu. Kävin Haukiputaan heiton suunnistuskoulun ja oli tosi paljon apua harrastuksen aloittamisessa, erityisen hyödyllistä oli pari kertaa kiertää rastit kokeneen suunnistajan kanssa. Että kiitos HaHe:lle! Kiitos myös seuroille järjestetyistä omatoimirasteista. Lenkkeilyyn tulee ihan uutta draivia kun juoksee kartan kans.

Vastaa viestiketjuun