Keskustelu

Takaisin aiheisiin

Rastireitti

  1. REVI,vanha pieru 2006-07-18 23:45:55

    Kesä-heinäkuun aikana on järjestetty tähän mennessä 13 Oulurasti-tapahtumaa, joissa vain kahdessa on ollut rastireitti ( Veto ja Nuijamiehet). Eikö seuroilla ole siimaria, aikaa, vastuunkantajia tai...Kyllä tällä tavalla saamme kohta me ikämiehet ja -naiset hakea ne viimeiset rastipukit...
  2. ErEr 2006-07-19 08:10:38

    Tämä on muuten ihan täysi tosi, millä ihmeellä suunnistus aikoo saada lapsia (8-12 v) harrastajia lajinsa parin tai ne keväällä suunistukouluissa olleet nuoret, jos ei ole RR tarjontaa. Eihän siinä ole mitään järkeä että toukokuussa (kun on vielä koulu ja muutakin tekemistä) on rastireittejä "joka" kerta ja siihen vielä HippoCup päälle....kesäkuun puolen välin ja elokuun alun välillä sitten ei ole mitään, jolloin taas pienillä lapsilla ei ole muuta kuin aikaa.
    Kansallisiahan ei tunnetusti Oulun seudulla (n. 40-60 km säteellä) järjestetä kuin yhdet kaudessa.

    Minusta tässä on ihan tosi miettimisen paikka suunnistusväelle, jos tahdomme että jatkossakin lapset ovat harrastuksen parissa ja sitä kautta heitä jää lajin harrastajiksi myös vaikeassa n. 13- 16 v iässä.
  3. ehkäpä.. 2006-07-19 09:34:38

    yksi syy voi olla myös se, että pyritään lapsille tarjoamaan todella helppoja "oikeita" suunnistusratoja joita kiertämällä oppisi "oikeasti" suunnistamaan. RR-ratojahan ei ole kovinkaan monissa maissa käytössä (vai onko?) ja kyllä muidenkin maiden lapset oppii suunnistamaan. "Oikeita" ratoja kiertämällä lapsille voisi tulla todellisia onnistumisen tunteita, jolloin harrastus todellakin jatkuisi pidempään, mutta toki siinä saattaa tulla niitä todellisia epäonnistumisia, jotka taas syrjäyttäisivät nuoret harrastuksen parista...

    Itse ainakin koin suunnistuksen riemua ekaa kertaa silloin kun oulurasteilla kiersin 10-vuotiaana oikean radan ekaa kertaa ja harmittelin, että miksi en ollut aikaisemmin uskaltanut lähtä "oikealle" radalle. Eli lapset rohkeasti vaan oikealle radalle vanhempien kanssa, jolloin suunnistuksesta tulee hauskaa sekä saa onnistumisen ja löytämisen riemua.
  4. niinpä niin 2006-07-19 11:42:33

    ikuinen kamppailu, rastireitti vaiko ei siinä on hyvät ja huonot puolensa. Hyvä puoli siinä ois se, että pystyy pästämään lapset yksinään metsään huomattavasti nuorempana kuin "oikealle" radalle". Ja onnistumisen tunnne saadaan aikaisemmin.
    Oletteko koskaan keräneet tai vieneet siimaria? vien itse vaikka 30 rastia ennemmin kuin selvittelen katkennutta ja ja juuttunutta siimari illat pitkät. Tosin joillakin kärsivällisyyttä tähänkin riittää.
  5. Ã?r ja Ã?r 2006-07-19 12:34:07

    tuossapa se pointti oikeastaan tuli, silloin kun puhutaan lapsista eikä vielä nuorista, niin siimarille voi päästää lapset yksin onnistumaan/epäonnistumaan, mutta D tai C -radalle pitää olla aikuinen "mukana" eikä se silloin enää ole sitä omaa suunnistamista.

    Mutta asialla on aina vähintäänkin 2 puolta, toivotaan että niitä siiman virittelijöitä maastoon löytyisi kuitenkin tasaisemmin kesän ajalle
  6. Olli-Pekka Paavola 2006-07-19 16:57:02

    Olen koittanut olla puuttumatta näihin keskusteluihin kun näyttää olevan niin että osa porukasta ei ymmärrä että kaikki mielipiteet ovat tervetulleita. Niistä mielipiteistä sitten koitetaan ottaa opiksi.
    Mm. erittäin hyvä keskustelu käytiin Oulurastien alkamis- ja loppumisajasta.
    Osa oli sitä mieltä että alusta lyhentää, osa että lopusta, osa että nyt hyvä, osa että vielä pitempään.
    Mutta mielestäni siitä järjestelykoneisto varmaan osaa vetää johtopäätöksensä mihin suuntaan tilaisuutta hyvä kehittää.
    Minä olin itse n. 2-4 vuotta sitten keskustelemassa Oulurastien kehityksestä.
    Olin silloin sitä mieltä, että jos haluamme että suunnistus kehittyy myös nuorempiin ikäluokkiin, tulisi kiinnittää huomiota lasten ratoihin.
    Mielestäni aikuiset kilpasuunnistajat osaavat itse tehdä harjoituksensa. Joten aikuisten kannalta ei suurta merkitystä vaikka radat eivät palvele kilpasuunnistajia.
    Mutta lapset eivät pysty itse luomaan harjoitustaan joten siinä vanhempien tai seuran yms. pitää heitä tukea.
    Mutta suunnistus sen kaltainen laji jossa ei kovin antoisaa järjestää harjoitusta vain omalle lapselleen(puhun tässä kokemuksesta, olen näin tehnyt koska harjoitusmahdollisuuksia ei muuten löytynyt).
    Mutta merkittävimmät Oulurasti järjestäjät halusivat näissä palavereissa että kehitetään mieluummin muita osa alueita mm. Pyöräsuunnistus.
    RR vai Helppo D/C-rata.
    RR-radalla suunnistamista tulee opettaa niin kauan kuin se on suunnistusliiton lajivalikoimassa.
    Lisäksi Oulun alueen kartat yleensä sellaisia että hyvän (suunnistuksellisen) C/D- radan tekeminen hankalaa mutta hyvällä siiman vetämisellä saa siitä huolimatta suunnistuksellisen RR- radan.
    Mutta kiinnittäisinkin enemmän huomiota lasten ratojen suunnistuksellisuuteen.
    Mielestäni radat pystyy yleensä tekemään niin että ne ovat Â?haastavatÂ? mutta silti niille voi laittaa aloittelijankin eli aloittelija joutuu hieman kiertämään.
    Mutta koska maastot ovat yleensä pikkasen köyhiä niin tämäkin onnistuu yleensä helpommin RR-radalla kuin normaalilla suunnistus radalla(C tai D)

Vastaa viestiketjuun