Navigointi

Keskustelu

Takaisin aiheisiin

Punaiset rastinauhat

 1. Värisokea 2021-04-30 16:20:50

  Hei!

  Ensinnäkin valtava kiitos kaikille järjestäville seuroille rastien paikalle jätettävistä kreppinauhoista! Omatoimirastit ovat todella mukava tapa suunnistaa, kun saa helposti järjestettyä reissun omiin aikatauluihin. Toki emit-rasteissa on sitä jotain, mutta näissä omatoimirasteissa on ehdottomasti myös hyvät puolensa.

  Puna-vihersokeana haluaisin kuitenkin esittää toiveen, että kun seuroina ostatte huomionauhaa rastien tai muiden asioiden merkkaamista varten, valitsisitte kirkkaan oranssin tai keltaisen nauhan. Pieni punainen nauha puun oksassa erottuu tosi heikosti, jos värinäössä on ongelmia. Itse en ainakaan löytänyt Kaijonharjun kaikilta rasteilta sitä punaista nauhaa, kun se oli usein kiinni puussa tai muussa vihreässä. Olin kuitenkin varma olinpaikastani (ja normaalivärinäköiset kaverini myös myöhemmin vahvistivat asian), eli se ei sinänsä valtavasti häirinnyt suunnistusta. Tilanne muuttuu kuitenkin heti, kun mennään maastoon. Siellä ei näkisi varmaan tämänkään vertaa niitä punaisia nauhoja, ja välillä on mukava saada vahvistus rastin löytymisestä.

  Keltainen tai oranssi nauha helpottaisivat värisokeiden omatoimisuunnistusta. Melkein joka kymmenes suomalainen on jonkinasteisesti värisokea, joten en liene ainoa tämän ongelman kanssa painiva. Jos voitte huomioida tämän ehkä vähäiseltä tuntuvan asian tulevaisuudessa, olisin ainakin minä kovin kiitollinen. Jotkut seurat käyttivätkin viime kesänä keltaisia kreppinauhoja - kiitos!
 2. Seniori 2021-05-03 14:45:48

  juu, sama vika ja toive :)
 3. puna-viher 2021-05-03 22:58:24

  Kiitos asiallisesta aloituksesta. Tässä puna-viher sokeudessa on tosiaan se huono puoli, että punaiset ja vihreät tuppaavat sekoittumaan enemmän tai tosi paljon enemmän samaksi väriksi kun ovat vierekkäin...

  Aina silloin tällöin myös kartoissa piirretyt radat (siis ne rastiympyrät ja rastiväliviivat) on tulostettu värillä, joka ei sovellu värisokeille. Koitin nopsaa hieman tutkiskella noita karttojen väriohjeita, mutta ratapainatuksiin annettiin vaan ohjeeksi violetti väri. Eli tästä asiasta en enempää osaa sanoa :)

  Suuret kiitokset kaikille järjestäjille ja talkoolaisille!
 4. Yksi rtm monien puolesta 2021-05-06 13:15:28

  Hei, kiitos tästä muistutuksesta, tärkeä juttu. Huomioidaan paremmin jatkossa!
 5. Värisokea 2021-06-22 16:09:33

  On ollut ilo huomata, että nyt omatoimirasteilla on liehunut sekä keltainen että punainen kreppinauha. Oli syy tässä ketjussa tai ei, niin kiitos järjestäville seuroille siitä!
 6. Mervi Holster-Hemmi 2021-06-22 20:44:40

  Hei, kiitos tosiaan hoksautuksesta taannoin! Ohjeistimme ratamestareitamme laittamaan muutakin väriä rastipisteille.

Vastaa viestiketjuun