Keskustelu

Takaisin aiheisiin

Yösuunnistus/ Yöcup ruusuja ja risuja

 1. Tuomo Rantapelkonen 2021-09-30 19:44:41

  Kyllähän nuo yöcuppien järjestäjät tekee hienoa ja arvokasta työtä. Erityisesti Hyvösen Panu. Suuret kiitokset teille, että jaksatte ja ehditte pyörittää tuollaista suurta rulettia. Me muut päästään nauttimaan pienellä maksulla.

  Henkilökohtaisena mielipiteenä kritisoin tuota suurta yhteislähtöjen määrää, Yhteislähdössä ainakin gubbejen osalta hajonnat, lyhyet perhoset ei pure, eikä porukka tuolla lailla opi suunnistamaan. Kuka milloinkin vetää letkaa Yleensä muutama tietty kaveri) ja hyväkuntoiset juosta kölkyttelee perässä. Eikö yöcupissa voitais lähteä Oulurastien tyyliin vapailla lähtöajoilla, kuitenkin niin, että lähtöväli olisi n. 1 min.

  Sitten nämä heijastimet. Näiltä pisimmiltä radoilta heittäisin ne lopullisesti ja pysyvästi pois kaikissa maastoissa(vaikeimmissakin). Lamput ovat niin kehittyneitä, että niillä pystyy havainnoimaan maaston vaihtelut ja etenemään vaikeimmillekin pisteille. Lähes kaikilla on nykyään hyvät lamput ja jos ei ole niin kannattaa hankkia.

  Olen näistä asioista monen kanssa keskustellut. Mielipiteitä on varmasti puoleen jos toiseen.

  Väliaikalähdöt toki jonkin verran pitkittää illan tapahtumaa, varsinkin jos rastit halutaan hakia heti pois... Kommentoikaa! Mielenkiinnolla jään odottamaan..
 2. kilpasuunnistaja 2021-09-30 21:10:31

  Oikein onnistunut ja monipuolinen ohjelma on ollut tälle kaudelle - kiitos siitä.

  Mielestäni yhteislähdöt ovat yöcupin suola. Ne myös madaltavat monelle kynnystä lähteä yösuunnistamaan ja ylipäätänsä kokeilemaan tätäkin lajin osa-aluetta. Itse antaisin pisteet myös Isokankaan takaa-ajo formaatille, joka tarjosi mukavaa vaihtelua yöcupien perus yhteislähtö meininkiin.

  Uskon, että hyvin hajonnoin yhteislähdöistäkin saa suunnistuksellisia niin halutessan ja mm. miehissä olevat kartan käännöt ovat tuoneet sen, ettei perhosten ja sitä kautta hajontojen sijaintia näe aivan niin helposti.

  Ja mikäli halua on ollut, ovat omatoimirasteiksi jääneet radat antaneet yhteislähtöihin kriittisesti suhtautuville oivan mahdollisuuden mennä seuraavana iltana rasteja ja ratoja itsekseenkin kiertämään.
 3. Sika-harri 2021-09-30 22:52:54

  En ole letkan vetäjä, kun en jaksa edes perässä kölkytellä. En myöskään meinaa löytää rasteja edes heijastinten kanssa.
  Olen silti Tuomon kanssa pitkälti samaa mieltä.
 4. Yössä mukana 2021-10-01 09:31:50

  Hei,

  hyviä pointteja. Yö-cupin sivustolle oli ilmestynyt palautelomake (johon kylläkään tällä hetkellä ei pääse vastaamaan, kun ilmoittaa että lomake on suljettu), mutta sinne kannattaa varmasti käydä oma näkemyksensä kirjaamassa, kunhan lomake avautuu. http://ouluncuppi.omasivu.fi/

  Itse arvostan suuresti, että ylipäätään talkootöillä näitä hommia tekevät jaksavat nähdä sen suunnittelun ja järjestelyn vaivan, että ylipäätään pääsemme näitä mahtavia yö-cuppeja juoksemaan! Kiitos siitä teille jo tässä vaiheessa.

  Mielestäni heijastimien kanssa tai ilman vaihtelu on ihan tervetullutta ja joissain tapauksissa hyvinkin perusteltua (esim. takaa-ajolähtö lyhyillä lähtöväleillä on hyvä olla heijastimet, jotta letka ei saa heti kiinni kun etsit oikeasta paikasta mutta et vain huomaa lippua). Pidän myös väliaika-, yhteis- ja takaa-ajolähtöjen vaihtelusta, tuovat mukavasti vaihtelua cuppiin. Toki nyt yhteislähtöjä on ollut enemmän, jolloin myös hajontojen olisi toivottavaa olla vähän hajottavammat.

  Kaikenkaikkiaan loistava kokonaisuus oli heijastimia tai ei.
 5. Valopilkku 2021-10-01 09:52:48

  Heijastimien poisotto on seurausta kilpavarustelusta, jossa aina vaan järeämpiä ilmatorjunta-valonheittimiä tullut käyttöön. Kiellettäköön yli 1000 lumenin lamput, niin yösuunnistus palaa taitolajiksi.
 6. Parhautta 2021-10-01 11:01:21

  Yöcup on melkeinpä koko suunnistuskesän kohokohta Oulun seudun suunnistuksista. Ihan parhautta, vaikka seuraavana aamuna töissä ollaan sitten silmät ristissä ja kävely onnistuu nippanappa. Kiitos kaikille järjestäjille.

  Itse kallistun enemmän siihen että rasteilla ei olisi heijastimia, vaikka asia ei niin selvä olekaan. Jos ei ole heijastimia, rastilipuissa saisi kyllä olla ainakin vähän sitä oranssia väriä jäljellä. Haaleita rastilippuja ei tahdo aina huomata ollenkaan edes valoisalla.
 7. Heijastimia rasteille? 2021-10-01 11:58:20

  Heijastinkysely nyt auki, antakaapa palautetta... vastanneiden kesken arvotaan Valostore-lahjakortti.
  panu h
 8. Kuntosuunnistaja 2021-10-01 12:43:45

  Kiitoksia järjestäjille Yöcupista, tämä on parasta koko syksyssä.

  Kuntosuunnistajan kommentteja:
  Yhteislähdöissä on hieno meno ja meininki, minusta niitä saisi olla jatkossakin ainakin osassa tapahtumia. Yhteislähtö takaa tasapuoliset pimeä olosuhteet kaikille. Väliaikalähdöt Isonkankaan tyyliin toimi myös hyvin. En kannata viimesyksynä olleita 2 min väleillä lähtöjä. Aiheuttaa turhaa odottelua ja kun tuntuu että kaikkien ei tarvinnut annettuja lähtöaikoja noudattaa niin se turhauttaa. Joten kun väliaika lähdöllä mennään niin minusta minuutti olisi maksimi lähtöväli.

  Heijastimet on nykyisten valojen kanssa mennyttä aikaa, pois lukien lyhyin kuntosuunnistusrata. Kannattaa pyrkiä pitämään osallistumiskynnys matalana myös niille jotka eivät ole ennen yö-suunnistusta kokeilleet.

  Olen itse juossut Gubbe ja kunto B-rataa. Toiveena kunto B-Radalle hieman lisää pituutta sekä hajonnat käyttöön. Hajonta tuo kuntoilijallekin vielä mukavan lisä mausteen ja harjoituksen.

  Kävin työreissulla testaamassa Kainuulaiset iltarastit jossa oli yö suunnistus. Siellä oli vapaa lähtöaika samaan tapaan kuin Oulurasteilla. Kyllä sielläkin jossain vaiheessa rataa porukassa mentiin, vaikka lähdössä ei ollut yhtä aikaa muita ja aika paljon pienempi oli osallistuja määrä kuin näissä Oulun alueen tapahtumissa.
 9. Sika-h 2021-10-01 15:09:45

  Yo ilmatorjuntavalonheitinlogiikkaa yritin seurata. Onko niin, että taitolajissa huonolla lampulla etsitään heijastinta ja ei-taitolajissa hyvällä lampulla etsitään lippua; tai jopa rastipistettä?
 10. Kuningaslaji 2021-10-01 15:31:20

  Yösuunnistus on suunnistuksen suola ja kuningaslaji. Nykyiset otsalamput ovat niin tehokkaita, että kannatan yösuunnistusta ilman heijastimia. Tällöin laji pysyy haasteellisena. Yöcupin järjestäjille annan täyden kympin. Loistavaa työtä!
 11. Harrastelija suunnistaja 2021-10-01 20:14:12

  Ehdotan, että heijastinta voidaan käyttää silloin, kun maasto on haasteellinen päivälläkin. Esimerkiksi heijastimen käyttö Soidinmaan yörasteilla oli järkevää, koska rastipisteet olivat haastavia ja maasto pienipiirteinen ja peitteinen. Ehdotan lisäksi, että puolet tapahtumista olisi yhteislähtöjä ja puolet väliaikalähtöjä.
 12. S-harri 2021-10-02 00:21:06

  Mielestäni asiallisia ehdotuksia.
  Lienee myös hyvä huomata, että rastinoton vaikeuteen voi vaikuttaa lipun sijoittelulla. Kuten toki myös mahdollisen heijastimen sijoittelulla. Sekä tietysti rastipisteen valinnalla.
  Oma suosikkini on se, että totutellaan liiton sääntöjen mukaiseen heijastimettomuuteen. Ja säädellään vaikeutta noilla kahdella muulla parametrillä.
 13. Valotykki 2021-10-02 09:27:02

  Ei lamput ja heijastimet olleet ennen ongelma. Ongelma heijastimista tuli sen jälkeen, kun aina vaan tehokkaammat lamput alkoivat löytämään heijastimia entistä kauempaa. Nyt ongelma on lähinnä harrastelija-tasolla, missä ei ehkä haluta ostaa uutta monen sadan euron lamppua. Lajin ei ole hyvä kallistua.
 14. T. R. 2021-10-02 10:13:14

  En tiedä oliko gubeilla Kaakkurin liikuntamaassa kaksi eri rataa, kun oli perhoset. Jos sankossa oli joka toinen kartta, niin että perhoset eri järjestyksessä, niin vapaan väliaikalähdön lisäksi hieno idea. Nyt sai suunnistaa yksin, miettiä ja toteuttaa omat reitin valinnat. Reitinvalintaa oli paljon. Kiitos Kauko Myllymaa. HHeijastimet helpotti aika paljon. <br />
  <br />
  Kiitos mielenkiinnosta aloittamaani keskusteluun. Sika-Harrin ajatukset allekirjoitan ja kaikki muutkin tietyiltä osin. Kiitos.

Vastaa viestiketjuun