Keskustelu

Takaisin aiheisiin

koirat oulurasteilla

 1. koiranpurema 2007-08-15 08:41:48

  Onko mielestänne turvallista ja toiset suunnistajat huomioonottavaa antaa koirien juosta irrallaan oulurasteilla?
 2. Olli P. 2007-08-15 10:00:20

  Ei mielestäni ole. Vaikka se oma koira olisikin kaikkein kiltein ja tottelevaisin ja kaikkea muuta hienoa, aina voi sattua jotain ja varmasti suunnistajienkin joukossa on jonkun verran niitä, jotka esimerkiksi pelkäävät koiria. Eli sopivan pitkä hihna vaan mukaan jotta koiralla (ja itsellä) on mukava jolkotella ja kaikki ovat tyytyväisiä.

  t. Olli (+ hihnan päässä Nella & Pinja)
 3. - 2007-08-15 14:51:48

  Kyllä koirat olisi myös minun mielestäni hyvä pitää kiinni. Ja pyörällä eteneville kypärä pakolliseksi, vaikkakin on kyseessä vain kuntoilutapahtuma.
 4. keskitytäänpä omiin asioihin 2007-08-15 16:01:52

  Hei,
  otanpa kantaa kaikkeen koirakeskustelun alla.
  Koirat: itsellakin on ollut koiria, mutta eipa ole tullut mieleen viedä niitä suunnistamaan. En silti vastusta ajatusta, mutta nakisin, etta kiinni ne on pidettävä- ainakaan lähtökohta ei voi olla se, että ne ovat koko matkan irti ja pääsevät millään lailla vaikuttamaan muiden suunnistajien matkan tekoon. On kyse muiden turvallisuudesta - ei koiraihmisen eikä koiran.

  Pyöräilijät: ajan paljonkin maastossa pyörällä. Lähes aina pidän kypärää, mutta hietikossa teen joskus poikkeuksen. On pyöräilijän oma asia suojaako päänsä kypärällä vai ei, siihen on turha ruveta muiden poliisiksi. Jos ruvetaan, niin silloin ehdotan seuraavaa...

  Suunnistajat: Korkeat kengät pakolliseksi, jotta kenenkään nilkka ei taittuisi. Myös piikkarit pakolliseksi, jotta jalka ei luiskahda. Myös säärisuojat, ettei vain tule haavaa risuista. Lasit ehdottomasti, ettei mene tikku silmään. Eikä kukaan voi pitää pyöräilyhousuja eikä shorteja, ettei iho pala eikä naarmuunnu...
  Eli kyllä näitä kommentteja voidaan heittää olipa lajin harrastusmuoto mikä tahansa. Jospa itse kukin tyytyisimme huolehtimaan omista varusteistamme ja antaisimme toisille rauhan nauttia lajista omalla tavallaan, jos ja kun varuste ei vaikuta millään lailla muiden suoritukseen. Eri asia on sitten jos laki ja säännöt jotain pakolliseksi määräävät.

  Suunnistuksen iloa kaikille koti polliiseillekin
 5. Koirien kiinnipitovelvollisuus 2007-08-15 21:33:24

  Lain mukaan luonnossa liikuttaessa koira pitää olla kytkettynä tai välittömästi kytkettävissä 1. maaliskuuta 19. elokuuta välisenä aikana. Metsässä liikuttaessa koiran välittömästi kytkettävissä oleminen vaatii hyvää tottelevaisuutta, jotta vahinkoa ei sattuisi. Omalle koiralleni en ole osannut vastaavia taitoja opettaa. Siksi suunnistaessa koirani ei ole matkassa.
 6. Jouni 2007-08-16 10:11:38

  Pyöräsuunnistuskilpailuissa on kypärä pakollinen, sitä en tiedä onko iltarasteilla. Mutta on se eri asia loukata nilkkansa kuin päänsä.
 7. metsästäjä, koiraharrastaja ja suunnistaja 2007-08-16 10:12:01

  Asiasta on säädetty ns. kiinnipitovelvollisuudella sekä irtipitämisestä säädetyllä lailla. Molemmat on kirjattu Metsästyslakiin.

  Metsästyslain 51 §
  Koiran kiinnipitovelvollisuus:
  "Maaliskuun 1 päivästä elokuun 19 päivään ulkona oleva koira on pidettävä kytkettynä tai siten, että se on välittömästi kytkettävissä."

  Tämä koskee kaikkia muita koiria paitsi alle 5kk ikäisiä koiria, sekä tiettyjä viranomaistehtävissä olevia koiria.

  Lisäksi koiran irtipitämisestä säädetään Metsästyslain 53 §
  Koiran pitäminen toisen alueella:
  "Ilman maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupaa koiraa ei saa pitää irti toisen alueella."
  Tämä koskee kaikkia koirarotuja vuoden jokaisena päivänä. Ja koira on irti silloin, kun se ei ole kytkettynä.

  Yksinkertaisesti sanottuna, koiran irtipitämiseen tarvitaan AINA maanomistajan lupa, myös silloin kun koira on metrin päässä isännästään, oli se sitten kuinka koulutettu koira tahanta.

  Suunnistus on pohjimmiltaan luonnossa liikkumista. Jos haluaa juosta kovaa, ei koiria kannata ottaa mukaan. Jos haluaa nauttia luonnosta koirien kanssa, sen voi tehdä ihan hyvin kytketyn koiran kanssa suunnistuksen lomassa, silloin vain pitää unohtaa se kiire.

  Suunnistusiloa tasapuolisesti niin suunnistajille kuin koiraharrastajillekkin!

Vastaa viestiketjuun