Keskustelu

Takaisin aiheisiin

Akillesjänne

  1. auts 2015-10-17 18:15:14

    Liekö oikea paikka kysyä, mutta tuskin olen ainoa joka taistelee jalkaongelmien kanssa. Modet poistakoon jos paikka väärä.

    Matalapohjaisilla kengillä, nastareilla juostessa akillesjänteet kipeytyvät. Korkeampipohjaisilla normilenkkareilla juostessa ongelmia ei ole tullut kuin vain jokusen kerran. Nastaritouhut aloitettuani kesällä pohkeen alaosa tuli aluksi kipeäksi, oli varmaankin lihasten tottumattomuutta. Pohjekipua ei niinkään tullut metsäsuunnistuksen jälkeen, enempi kovemmilla poluilla nastareilla juostessa. Sittemmin tuska siirtyi akilleksiin. Vielä jänne ei narise, "vain" pientä juuri havaittavaa pattia on tullut muutaman sentin päähän kantapäästä, jänne on erittäin kosketusarka ja jonkun kerran on pahimmillaan ilmennyt pistävää kipua. Muutaman päivän juoksemattomuus rauhoittaa tilanteen.

    Mitä tehdä? Ei tekisi mieli luopua päkiäpainotteisesta nastareilla juoksusta poluilla, ohuiden tossujen tuntuma on niin huikeasti parempi normilenkkareihin verrattuna. Miten kuntouttaa? Miten selvittää jänteiden kunto, vai pitääkö vain toivoa parasta? Onko eksentrinen jumppa keino elvyttää jänne? Vai elvyttääkö se pohkeen? Entä venyttelyn rooli varsinaisen lihas/jännejumpan lisäksi? Mistä tietoa??? Kiitos jos joku vaivautuu vastaamaan.
  2. 4WD 2015-10-17 19:05:50

    Itse menisin näyttämään kinttua asiantuntijalle, esim. ODL:n Liikuntaklinikalle. Ibuprofeenikuuri saattaisi tepsiä, jos jänne on tulehtunut. Akuuttia kipuilua voi helpottaa myös laittamalla matalan korokkeen kenkään kantapään alle (vähentää "vetoa" pohkeessa ja akilleksessa). Itellä akillekset temppuili kans aikoinaan... Ahkera pohkeiden venyttely ehkä on auttanut, koska viime vuosina ongelmia ei ole ollut.
  3. Santi 2015-10-18 09:03:14

    Säännöllinen venyttely ollut myös ohjelmistossa viime vuoden. Lisäksi mennä kesänä siirryin nastattomaan nastariin ja koin, että nimenomaan polku-/tiejuoksu muuttui miellyttävämmäksi, askel ei "tökännyt" samaan tapaan kuin nastallisella nastarilla. Sitä on tietenkin vaikea sanoa, että mikä johtuu mistäkin, mutta nyt olen jalkavaivoilta välttynyt.
  4. Jussi 2015-10-18 19:29:37

    nastarihan ei ole lenkkari vaan aivan erilainen kenkä ja ainakin itse vältän niillä kaikkea muuta juoksua kuin suunnistusta.

    En tiedä kenkien anatomiasta, mutta katsomallakin jo näkee että jalka on aivan eriasennossa noissa kahdessa kengässä.
  5. Tulehtunut Akillesjänne 2015-10-18 20:40:57

    Sain Akillesjänne tulehduksen pari vuotta sitten..Moni varoitteli juoksemasta lainkaan koska Akilles voisi mennä myös "poikki".Tulehdus jatkui viikkoja joten kävin Terveyskeskuksessa jossa sain kunnon kortisoonipiikityksen ja Kipu ym:t alkoivat helpottaa tuntuvasti ja "vamma"parani hitaasti ja 3 vkon kuluttua piikityksestä Akillekseni parani juoksukuntoon..Jänteen "vamman"aikana harrastin uintia.
  6. Heikki 2015-10-21 08:22:05

    Käypä hoitosuositus
    3x30 päkiälle nousua 3kk ajan
  7. julle71 2015-10-21 09:33:47

    Fysioterapeuttina suosittelen ottamaan yhteyttä asiantuntijaan. Jalkateriin/jalkoihin erikoistuneeseen asiantuntijaan. Silloin ei jää arvailluille sijaa:) Itse olen huomannut että metsässä juokseminen on paljon rankempaa jaloille kuin tasaisella juokseminen. Joten lihashuollon merkitys kasvaa entisestään. Pohkeiden alaosa on kovalla rasituksella (m. soleus), joten niiden venyttelyä ei kannata laiminlyödä. Samoin jalkaterän vahvistavat liikkeet ovat hyväksi, jotenka kyllä "punttisali" kuuluu suunnistajankin treeniin:) Paljain jaloin tehdyt voimaliikkeet kuminauhan ja tasapainolaudan kanssa ovat hyviä. Ottakaa samalla yhteyttä fysioterapeuttiin. Muutaman kympin sijoitus asiantuntijaan niin tulee suunnistusvuosia lisää.
  8. Kuntoilija 2015-10-21 12:05:44

    Aloittajan kuvauksesta käy jo ilmi syyt mitkä johtavat ongelmiin eli liittyy siihen minkälaiseen rasitukseen jalka joutuu erilaisilla kengillä ja alustoilla. Lisäksi julle71 vihjaa suoraan mitä pitäisi tehdä että näiltä ongelmilta vältytään eli riittävä lihasvoimaharjoitus ja -huolto. Suoraan voi verrata tilannetta ratajuoksijoihin jotka juoksevat piikkareilla suht kovalla alustalla ja heillä ehdottoman tärkeää lihasvoimatreenit ja -huolto. Selvää on että kun on juossut hyväpohjaisilla kengillä niin lihaksisto ja jänteet ovat tottuneet tietynlaiseen rasitukseen ja sitten kun tilanne muuttuu niin tulee ongelmia.
  9. Jussi 2015-11-01 10:16:21

    Taistelin saman ongelman kanssa yli vuoden, jalkalenkki ei pystynyt muuten kuin kävellen, kävin kuvissa ja lääkärillä odl-liikunta...sieltä löytyi lopulta paras mahdollinen jalkoihin erikoistunut fysioterapeutti Satu S. parin kuukauden harjoittelun jälkeen vaiva katosi, nyt pystyn tekemään keveitä jalkalenkkejä maastossa hyvät kengät ja kunnon pohjalliset sekä ennen kaikkea oma ohjeiden mukainen harjoittelu. Toivottavasti tästä oli apua..!
  10. Auts 2016-01-04 06:50:45

    Näyttäisi ongelma kiteytyvän päkiän ja kantapään korkeuseroon ja huonoon lihaskuntoon. Matalapohjaisilla nastareilla kun juoksee lihaskuntoon nähden liikaa kovalla alustalla niin ongelmat alkavat. Ã?rtynyt jalka on aina rauhoittunut levolla, kylmällä ja eksentrisellä jumpalla omalla painolla sekä levytanko + painot lisänä. Kestää juosta kovalla kunhan juoksee enintään jokusen kilometrin kerrallaan jos juoksu on satunnaista, ja antaa levätä luokkaa viikon. Hitaasti totuttelemalla raja nousee, mutta hitaasti, varmaan ikä ja konttorityöläisen elämäntavat vaikuttavat tähänkin.

Vastaa viestiketjuun